Schaamtetherapie

Praten over seksueel misbruik. Hoe dan?

Psychodynamische schaamtetherapie

Hoe werkt het?

De zes fases

De therapie bestaat uit zes fases. In iedere fase wordt er gewerkt met psychodynamische technieken.

De fases die doorlopen worden:

  1. Verkennen
  2. Inzoomen
  3. Schaamte
  4. Reparatie
  5. Authenticiteit
  6. Praten

Deze therapie is ontwikkeld voor iedereen die te maken heeft (gehad) met seksueel misbruik en hier niet over kan praten. Ze is ontstaan door mijn onderzoek over schaamte voor mijn scriptie. Het idee hierachter is dat verwerken van seksueel misbruik start met praten. En juist het praten is voor velen de grootste hobbel om te nemen.

Als ervaringsdeskundige van seksueel misbruik, is de scriptie niet alleen een onderzoek geweest om anderen te helpen, maar tevens een onderzoek naar mijn eigen schaamte. De vraag waarom ik geen schuld voelde, maar wel schaamte, hield mij bezig. Wil je de scriptie lezen? Vraag dan de link aan via contact door de optie 'verzoek scriptie lezen' aan te vinken.

De fases die we doorlopen

In schaamtetherapie doorlopen we een zestal fases. We starten met de verkenningsfase. We leren elkaar kennen, waarbij vertrouwen en de klik voorop staan. Jouw ingevulde intakeformulier lopen we samen door. Ook kijken we naar jouw hulpvraag en jouw doel. In fase twee zoomen we in op de kern. Hoe denk jij over schaamte? Waar denk jij dat de schaamte ontstaan is? Hoe ziet jouw omgeving er uit? Welke overtuigingen heb je? Ook geef ik je een stukje psycho-educatie over schuld en schaamte. In fase drie leggen we de verbinding tussen het mentale deel en het gevoelsdeel, met emoties en met het lichaam. De duur van deze fase is afhankelijk van jouw proces. Dissocieer je bijvoorbeeld snel? Heb je al eerder therapie gehad? Het gaat hier om inzicht in bron en triggers van jouw schaamte. Fase vier is de omslagfase. Hier vindt inzicht en heling plaats bij de bron middels delenwerk of innerlijk kindwerk in regressietherapie. In fase vijf is jouw nieuwe ik aan de beurt. Wie ben je nu? Waar liggen jouw kwaliteiten? Waar droom jij van? Wanneer je helemaal in jouw kracht staat, gaan we naar de laaste fase. Wie uit jouw omgeving vertrouw jij? Van wie kun je empathie verwachten? Wie vertel je wat?

Natuurlijk lijkt het simpel, maar ik weet als geen ander dat er veel meer bij komt kijken dan even de fases doorlopen. In iedere fase werk ik met psychodynamische technieken, eventueel aangevuld met coaching. De duur van de fases hangt af van jouw proces. In principe houd ik minimaal 2 weken aan als tussenpauze voor de sessies. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met mij.