Weer een nachtmerrie

± 1 min. leestijd | 29 maart 2021 | #imaginatietherapie #visualisatie #schaamte

Weer een nachtmerrie

Ik loop over een geasfalteerd fietspad. Links en rechts natuur, een mooie wandeling. Het is gewoon een prachtige dag, aan het licht te zien zo ongeveer tegen achten. Een lentedag, eigenlijk net te fris om zonder jas te wandelen. Over een meter of 20 zie ik een klein tunneltje, onder het spoor door. Of een weg, dat is niet zo goed te zien. Ik kijk in de tunnel. Door het felle tegenlicht op de achtergrond kan ik de weg er naartoe niet zo goed zien. Er komen twee mannen uit van middelbare leeftijd, gekleed in lichtgrijze regencoats. Het heeft een wat lugubere, onaangename sfeer, zo met de schemer op komst. Ik kijk naar de grond. Ik zie dat mijn veters van mijn rechterschoen los zijn. Nog voordat ik de tunnel inga, net op het moment dat de mannen voorbij lopen, stop ik om mijn veters te strikken. Omdat de situatie van de stilte, het onduidelijke zicht en mijn eigen unheimische gevoel zo samenvallen, sta ik op scherp. Terwijl ik door mijn knieën ga, voel ik ineens een warme grote hand op mijn rechterschouder. Zijn vingers gaan onder mijn bh-bandje. Ik schrik enorm en probeer te schreeuwen: Nee, ga weg. Help! Ik word gillend wakker. Weer een nachtmerrie. 

De gevolgen van een trauma zoals het post traumatisch stress syndroom, ofwel PTSS, zijn aanzienlijk. De stap om te werken aan de gevolgen, is vaak al een hele opgave. Wanneer die stap uiteindelijk gezet is, zijn er diverse therapievormen waarmee gewerkt kan worden. Als therapeut merk ik dat veel cliënten echter nog met een nasleep kampen: schaamte. Omdat schaamte zo ontastbaar is, wordt deze snel over het hoofd gezien, mede omdat de behandeling ervan niet zo eenvoudig is. 

In mijn praktijk werk ik graag met visualisaties. Imaginatietherapie is een krachtige therapie, waarbij we een diepere laag van jouw onderbewustzijn aanspreken. Met behulp van verfijnde visualisatietechnieken pakken we schaamteverwerking aan bij de bron.

Ervaar jij schaamte om te praten over een traumatische gebeurtenis? Heb je de (zichtbare) gevolgen al aangepakt, maar lukt het maar niet om van het onbehaaglijke gevoel af te komen? Neem dan contact met mij op en ga in imaginatietherapie!