Dissociatie, overuren in een andere wereld

± 1,5 min. leestijd | 19 oktober 2022

#dissociatie #ITT #retraite #me2inbeweging #psychodynamisch

En zo zit ik in de klas. De leraar burgerschap laat een filmpje zien over de gaande oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Wat een puinhoop en wat een gruweldaden. Na afloop worden de oorlogsmisdaden door de leraar nog eens benoemd. En dan gebeurt het. Ik vertrek. Niet letterlijk, maar in gedachten. Wat er zich daarna afspeelde kan ik mij niet meer herinneren. Ik heb mij laten vertellen dat ik mijn hoofd in mijn handen heb gelegd en uitbarstte in tranen. De leraar probeerde contact met mij te krijgen, maar had geen succes. De klas is ontruimd en er kwam assistentie. Met veel geduld en aandacht kwam ik weer bij. Er was weer rust in mijn hoofd en ik kwam terug naar het hier en nu. 

Dagen later heb ik deels nog als een zombie geleefd, half aanwezig in de echte wereld en half aan het zweven. Informatie kon ik niet meer tot mij nemen. Fysiek was ik wel aanwezig, maar mijn hersenen maakten overuren in een andere wereld. 

Pas na ruim een week kon ik echt terugkijken op de ene dag. Die dag dat ik getriggerd werd en dissocieerde. Ik weet precies waarom, omdat het niet de eerste keer was. Door bepaalde woorden werd mijn onderbewuste ingeseind dat ik terug moest naar mijn verleden. Naar daar, waar ik onveilig was, daar waar ik niet wilde zijn. Daar waar er dingen gebeurden die het daglicht niet konden verdragen. Daar waar alles begon. Daar, naar de voedingsbron van het trauma. Daar waar ik dissocieerde om te overleven.

Heb jij ook last van triggers die je terugbrengen naar nare herinneringen? Wil je weten hoe ik als psychodynamisch therapeut dissociatie behandel? Maak dan een afspraak met mij om te werken aan herstel.

Wil je liever nog niet meteen een-op-een in therapie, overweeg dan eens om je op te geven voor de dag-retraite Dissociatie in Oldenzaal of Den Haag. In een kleine setting van maximaal 8 personen, maak je kennis met psychodynamische therapie, waarbij een demo van ITT (Intergratieve Trauma Therapie), een techniek om dissociatie te behandelen, getoond wordt.